Kunst beeldend, geëngageerd kunstwerk
Fimme, 6 vwo: "gemaakt over het probleem in de politie overal ter wereld, maar wat in 2020 nog verder werd gehighlight in Amerika, het probleem waar met name mensen met een donkere huidskleur anders worden behandeld dan mensen zonder. de politie heeft altijd een extra oog op deze mensen met een donkere huidskleur, dit heb ik in dit werk laten zien."
In dit werk laat Muna zien hoe de westerse cultuur vaak geneigd is zich op te dringen aan andere culturen. We zien hier de shawl van de Indiase vrouw die gemaakt is van stickers. Deze worden vaak door westerse reizigers meegenomen op reis en klakkeloos opgeplakt overal en nergens in het vakantieland.
Laude, 6 vwo, vraagt zich af wat 'cultural appropriation'('cultuurkaping') inhoudt. Vaak worden stijlelementen van een sociaal-etnische minderheid te pas en te onpas gebruikt, bijvoorbeeld in de mode. Wanneer is een cultuuruiting van iemand?
'Hier zie je de collage die ik heb gemaakt over chaos die we 2020 noemen. Mijn uitgangspunt was dan ook chaos en drukte. In deze collage zie je een hoop gebeurtenissen uit het afgelopen jaar voorbij komen. Van de Brexit tot de boeren protesten tot de BLM beweging. Dit is mijn eerste grote, niet digitale collage en het was dan ook wel een uitdaging om de compositie te bepalen, vooral omdat ik ook met diepte wilde werken. Mijn grootste inspiraties voor dit werk zijn Ernesto Muñiz en Paul Citroen geweest.'
Meine: "Deze opdracht was gericht op het maken van een geëngageerd kunstwerk. Omdat ik mij erg stoor aan het feit dat ondanks dat Nederland een super welvarend vrij land is, er toch nog steeds zoiets bestaat als period shaming en period poverty. Ik heb voor mijn kunstwerk Theperiodproject opgericht om deze problemen aan de kaak te stellen. Door middel van het maken van sieraden en accessoires, heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat het okay en normaal is om over je menstruatie te praten, zowel vrouwen als mannen moet het hier vrij en openlijk over kunnen hebben. De zogenoemde last taboo collectie bestaat uit armbanden, ringen, oorbellen, kettingen en tassen die allemaal volledig of deels bestaan uit delen van tampons en maandverband. Voor meer informatie zie mijn insta: @Theperiodproject.nl , hier vind je onder andere foto's en een promofilmpje.
Ondanks dat er in het begin nogal raar op werd gereageerd, heb ik, toen de collectie stukje bij beetje tot stand kwam, enorm veel leuke en bemoedigende reacties gehad."
Nikki: "Maak een geëngageerd kunstwerk. Dat was de opdracht die wij als 6 vwo kregen bij het vak kunst. Vier maanden kregen we de tijd om dit project af te ronden. Ik vroeg me gelijk af waar ik me gepassioneerd, vier maanden lang, op zou kunnen focussen. Het antwoord schoot me al snel te binnen; schrijven! Ik wou een Engels boek gaan schrijven over de maatschappelijke/sociale problemen en onderwerpen van 2020; en dat is ook precies wat ik gedaan heb.
Het boek heet, 'The Aquaphobia in 2020'. Het verhaal gaat over de visie van twee jongvolwassenen op de sociale problemen anno 2020. Hun namen: Alec en Evan, twee surfers uit Australië. De een is een gepassioneerde fotograaf, die de drang voelt om een licht te werpen op de "controversiële" onderwerpen die dit jaar aan de gang zijn geweest. De ander is een competitieve surfer die een speciale manier vindt met zijn woorden, poëzie zou je het kunnen noemen. Het boek neemt je mee op hun reis naar innerlijke rust en meer dan alleen een gewone vriendschap."
Tessel maakte dit kunstwerk n.a.v. de documentaire "Wit is ook een kleur" van Sunny Bergman. Zij onderzoekt in haar werk de zoektermen in Google: zijn die "neutraal" of valt dat behoorlijk tegen? Is er sprake van verborgen racisme?
Bekijk hieronder haar filmpje waarin ze vertelt over haar werk.
"De opdracht voor het eindkunstwerk was een maatschappelijk geëngageerd kunstwerk maken. Ik heb gekozen om een dansvideoclip te maken om mensen aan het denken te zetten over hun afkomst. Ik hoop dat mensen uiteindelijk hun roots een plekje kunnen geven, doordat ik in mijn dansvideo mijn zoektocht van mijn Canadese roots weergeef.", Julia, 6 vwo.
Alda houdt zich in haar kunstwerk bezig met "bodypositivity". Geïnspireerd door ontwerpster Michaela Stark besloot ze haar eigen lingerie te ontwerpen voor het ook weer door haarzelf vervaardigde model.
Verbeeld een taboe. Maaike: "Ik heb hiervoor een Instagram timeline gemaakt met daarop een foto van een kind dat aan het roken en drinken is. Het kunstwerk heeft meerdere boodschappen. Allereerst dat kinderen op te jonge leeftijd in contact komen met drank, drugs en social media, maar ook dat dit als normaal wordt gezien. Hedendaagse tieners zijn niet vies van deze levensstijl, maar het is natuurlijk allesbehalve gezond. Toch wordt het als normaal gezien dat er flink gedronken wordt op een feest, en de leeftijd waarop dit gebeurt verschuift alleen maar naar beneden."
Maaike, 5 vwo, 2019
Geëngageerde kunst over orgaandonatie, 6 vwo, opdracht kunst beeldend.
Geëngageerd werk over de plastic soep in onze oceanen, 6 vwo 2019.