Tempo maken in Berlijn

donderdag 17 november 2022
a

Met 6 vwo naar Berlijn.. Vooraf was er wat onrust. Of onrust? Blinde paniek! Op internet hadden sommige leerlingen reviews van ons hostel gelezen. Er waren bedwantsen, vieze douches en andere smerige dingen. Het ECL heeft contact opgenomen en waarschijnlijk hebben ze daarna de bedden voor het eerst in jaren verschoond, want het hostel was over het algemeen best oké.

Het begin van de reis was enigszins chaotisch. Twee leerlingen kwamen maandagochtend bijna te laat voor de trein op station Haarlem en drie anderen bleven rustig in de trein zitten na aankomst in Berlijn en eindigden op een station in een buitenwijk. Maar uiteindelijk bereikte iedereen de eerste locatie: ons hostel nabij metrostation Landsberger Allee. We begonnen de week met een avondwandeling in een gezellige buurt, rondom Kollwitzplatz in de wijk Prenzlauer Berg. Het was echt herfstweer; een beetje mistig en bovendien Halloween. Er liepen verklede kinderen rond. Dat gaf het geheel een sprookjesachtige sfeer.

Daarna vloog de tijd. Op dinsdag met de fiets langs de Berlijnse muur met gidsen die een onwijs hoog tempo aanhielden. Voordeel: je ziet veel van Berlijn. Nadeel: je bent kapot. Omdat we het ECL zijn, stond er die middag meteen iets creatiefs op het programma. Dus mochten we niet lekker uitzakken in een café, maar kregen we een opdracht om op bepaalde plekken in Berlijn foto's en filmpjes te maken: de Photo Hunt. Superleuk natuurlijk, maar wanneer mogen we eens rustig zitten? Dat mocht 's avonds. We bekeken in theater Friedrichstadt-Palast een voorstelling waarin werkelijk alle clichés van een spectaculaire voorstelling verwerkt waren: muziek met live orkest, zang, vuur, rook, water, acrobaten, een halfnaakt showballet en zelfs een trapeze act. Hans Klok had er zonder problemen ingepast. Daarna trakteerden de docenten ons op een drankje. Helaas alleen fris, terwijl bierdrinken in Duitsland toch echt legaal is vanaf 16. Maar een discussie daarover had geen zin.

Diezelfde docenten bleken de volgende avond bloedfanatiek bij het bowlen. Ze wonnen! Omdat we ons goed aan alle afspraken gehouden hadden en keurig op tijd waren gekomen bij alle activiteiten, mochten we 's avonds echt vrije tijd. Om 1 uur was iedereen na een leuke avond binnen. Bij thuiskomst zaten de docenten met een kopje thee op ons te wachten. Vet lief.

Verder hebben we nog heel veel leuke en bijzondere dingen gedaan, zoals een bezoek aan vliegveld Tempelhof, een rondwandeling langs de East Side Gallery en een bezoek aan het Joods museum en het indrukwekkende Holocaustmuseum en -monument. Waarom er 3D minigolf in een kinderparadijs met schreeuwende kinderen op het programma stond, was voor niemand duidelijk.

a
a

Zo snel als de reis voorbijging, zo langzaam ging de terugreis. Wij hadden gereserveerd voor wagon 7, die was er niet. Echt opschieten deed het ook niet. Pas rond middernacht waren we terug in Haarlem. Berlijn is een stad waar je de geschiedenis op elke straathoek tegenkomt. We hebben ontzettend veel van die stad gezien. Ook dankzij Ronald, Chris en Patrick. Heel erg bedankt. Jullie kunnen altijd nog reisleider worden.

Namens kamer 111,
De Berlijngroep!