Etsworkshop in het Teylers Museum

vrijdag 24 juni 2022
a

Op 22 april gingen we met de mensen die een N&T- en N&G profiel hebben uit 4V naar het Teylers museum. Daar kregen we een rondleiding en keken we naar bepaalde schilderijen. We keken naar de lichtinval in het schilderij en de driehoeks compositie, maar ook naar het verhaal achter een schilderij.

Vervolgens gingen we naar de Ovale kamer en liepen we door naar de bibliotheek. Daar bekeken we oude etsen van Rembrandt en de gids vertelde ons wat daarover. Na deze rondleiding mochten we zelf etsen gaan maken. Vooraf hadden we een tekening gemaakt en deze moesten we ook meenemen. Je moest een doorzichtig kunststofplaatje op je tekening leggen en vervolgens met een scherpe, droge naald op dit plaatje krassen. Door erop te krassen kwam jouw tekening op het plaatje. Met dit plaatje liep je naar een tafel waar je de inkt erop kon doen. De inkt smeerde je goed verspreid uit over het glasplaatje. Daarna moest je met een soort gaasje over je plaatje gaan zodat de inkt nog beter verspreid was en er niet te veel inkt op je glasplaatje zat. Dit proces noemden ze "afslaan". Als je dit goed gedaan had, kon je doorlopen naar een roller waar je je plaatje op papier kon afdrukken. De roller zorgde ervoor dat je plaatje met inkt goed werd afgedrukt op je papier. Zo had je uiteindelijk je zelf gemaakte ets.

Als je nog tijd over had kon je ook een tweede afdruk maken, zodat je de etstechniek goed onder controle kreeg. Ik vond dit heel leuk om te doen, omdat je inzicht kreeg hoe ze dit vroeger deden en hoe Rembrandt dit deed. Ook vond ik het leuk dat wij dit zelf mochten proberen.

Sophie