Verslag Citytrip NL
Afgelopen week hebben onze 6VWO-leerlingen een inhaalreis kunnen maken. Vorig jaar zijn alle reizen vervallen, maar nu was er wel het een en ander mogelijk. Door toevalligheden kon de Romereis voor een kleine groep leerlingen doorgaan, maar voor de overige zestig leerlingen hebben we gekozen voor een wervelende binnenlandreis die we Citytrip NL hebben genoemd en die de groep heeft laten kennismaken met drie universiteitssteden: Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Op het ECL zijn we bezig met het verder uitwerken van onze kerndoelen 'leren leren' en 'leren leven'. Wij hebben genoten van het 'leren leven'-aspect dat onze leerlingen na twee lockdowns weer zo dapper zijn aangegaan.
Op maandag vertrok de bus vol goedgemutste leerlingen en begeleiders naar Rotterdam. Daar aangekomen stapte het gezelschap op een boot, die ons door de Rotterdamse haven voer. Vragen die opborrelden waren: hoe lang deed een schip van de Holland-Amerikalijn erover om de overkant te bereiken? Welke brug zie ik daar opdoemen in de mist? Maar ook: met wie slaap ik vannacht op de kamer? Een leerling nam de taak op zich om de kamerindeling voor alle twaalf kamers te maken. De begeleiding is haar eeuwig dankbaar en de leerlingen ook. Er is geen onvertogen woord gevallen.
Na de boottocht werd de groep afgezet naast een tunneltje onder een Rotterdamse randweg, waar we na de lunch een graffitiworkshop kregen. De lunch was op eigen gelegenheid. Staaltje 'leren leven' ten beste, want het was best even zoeken naar een geschikte hap. Het is iedereen gelukt en onze leerling die zich verslapen had, voegde zich ter hoogte van Snackbar Japie weer bij zijn vrienden. Knap gedaan!
De workshop graffitispuiten was in het begin behoorlijk technisch. Met de nieuw opgedane kennis over outlinen, blenden en zigzagstrepen zonder druipers, stortten we ons allen op houten panelen die naar eigen inzicht mochten worden ingekleurd. Het resultaat mag er zijn.
Na het eten in het centrum, wederom op eigen gelegenheid en weer zonder hongerigen aan het einde, wachtte ons een actieve avond in de Rollerskate Disco. Iedereen ruilde zijn schoenen in voor rollerskates, deed mee met de korte les vooraf en in no time rolschaatste iedereen behalve de buschauffeur over de dansvloer. Blaren zijn getrotseerd om dat extra rondje te kunnen rollen. Top!
Na de eerste nacht in onze uitvalsbasis in Utrecht, vertrok de bus naar Amsterdam voor een serieuze aangelegenheid: we brachten een bezoek aan het Holocaustmonument. Onze collega geschiedenis, Michael van den Hurk, die tevens mentor is van een deel van de groep, was naar Amsterdam gekomen om aan te sluiten bij dit deel van het programma. Er werden hem veel vragen gesteld en de groep was zeer onder de indruk van het monument.
Hierna volgde een bezoek aan het Scheepvaartmuseum, waar de beelden van de Rotterdamse haven nog eens in geschiedkundig perspectief werden gezet. Daarnaast zijn de hangmatten in het 17e eeuwse replicaschip goed uitgeprobeerd. Ze blijken heerlijk te liggen.
Na de lunch gingen we zelf het water op: de waterfietsen lagen klaar bij het museumplein. De foto-opdracht is fanatiek uitgevoerd en de winnaars hebben zich misselijk gegeten aan een grote zak M&M's.
Het diner was dit keer gezamenlijk, in een moderne pizzeria, en daarna reed onze chauffeur ons naar theater Frascati, voor een sterke voorstelling, 'Baby Crazy' genaamd. Het theater was uitverkocht en het Amsterdamse publiek genoot van het samen kijken naar een live voorstelling, en wij ook.
Op de derde dag bleven we in Utrecht. Onze dag begon met een GPS-tour, waarbij onze leerlingen allerlei opdrachten uitvoerden in de stad met een telefoon in de hand die de speciale taken doorgaf. We hebben later de foto's gezien van situaties waarin ze wildvreemden ten huwelijk vroegen en anderen naar de overkant hielpen. De erg levensechte foto van iemand die gered wordt uit de gracht riep wel de nodige vragen op. Er werd veel gelachen en toch was iedereen serieus creatief geweest en heeft een groepje tussendoor nog een dame in nood naar haar plaats van bestemming geholpen. Knap na twee toch iets kortere nachten dan normaal!
In de middag wachtte de Domtoren op beklimming door ons. In drie groepen heeft iedereen de top bereikt. Trots!
Na het diner in de Stayokay was er even vrije tijd, waarna we elkaar weer troffen in het Louis Hartloopercomplex, voor een arthousefilm. The French Dispatch werd niet door iedereen erg toegankelijk gevonden. Waarschijnlijk snappen we hem beter bij een eventueel tweede bezoek. Sommige scenes waren echter nu al onvergetelijk!
Na nacht drie volgde het toetje van de reis: een dagje pretpark. Ook deze dag was heerlijk ontspannen.
De begeleiders Mara Smeele, Arwen Scholten, Ronald de Swart, Martijn Waller en Justine Zuidgeest hebben genoten van alle vrolijke gezelligheid en inzet van onze leerlingen. Dank daarvoor, aan alle deelnemers!