Bezoek Ronald Giphart aan het ECL

dinsdag 3 maart 2020
a

"Jullie hebben zeker een heel romantisch beeld van hoe een schrijver te werk gaat, anders zouden jullie mij vast niet vragen naar mijn favoriete plaats om te schrijven!", aldus Ronald Giphart. "Welnu, ik huur een kantoor in de stad. Als mijn kinderen naar school zijn, fiets ik erheen, knip het TL-licht aan en ga achter de computer zitten." "Oke."

Dinsdag 25 februari kregen onze 6VWO-leerlingen voor het vijfde jaar op rij bezoek van Giphart. Op traditionele wijze waren er twee rondes van een uur, waarin interviews over schrijverschap, media, verfilmingen en de boeken zelf, werden afgewisseld met muzikale intermezzi. De muziekleerlingen hadden liedjes ingestudeerd die speciale waarde hadden voor Ronald Giphart: de nummers van Portishead en van Nick Cave speelden een rol in zijn boeken en Giphart haakte er direct op aan door meer over de nummers te vertellen. Het was weer genieten van de mooie stemmen en de strakke muzikale begeleiding.

Bij de lessen Literatuur hadden andere leerlingen zich voorbereid op het interviewen van de schrijver. Ze lazen in groepjes boeken als "Ik ook van jou" en "Ik omhels je met duizend armen" voor de leeskringen die over enkele weken plaats zullen vinden. Ze zaagden Giphart door over waar hij zelf zijn inspiratie vandaan haalt ("Uit het leven om me heen" en uit gedachtenexperimenten met vrienden: "Daar zit een boek in!") en over hoe hij het vindt als zijn boeken verfilmd worden ("Bij mijn eerste boekverfilming heb ik zitten huilen achterin de zaal: het ging niet meer over wat ik had meegemaakt!"). Giphart stelde de zaal ook vragen. Sommige vragen zullen ons nog lang bijblijven.

De leerlingen hebben het heel goed gedaan! We hebben genoten en 'meneer Giphart' ook.

Met dank aan Martijn Breebaart, muziek, Liesbeth Alblas, mediatheek, Roos Kemper, docent Literatuur, Marcella Tuijn, docent Nederlands, Alex Rouw, techniek, Justine Zuidgeest, docent Literatuur

a