Excursies

a

(Meerdaagse) excursies zijn naar aard en doel verschillend voor leerlingen uit de havo/vwo- danwel atheneum- of gymnasiumklassen. Bijna elk leerjaar kent een meerdaagse excursie; in de bovenbouw soms voor een specifieke groep.

De meerdaagse excursies plannen we voor de brugklassen pas in mei. Aan het begin van het jaar hebben de leerlingen tijd nodig om te wennen aan elkaar en aan de docenten. De atheneum- en havo/vwo-klassen blijven in Nederland. De gymnasiumleerlingen gaan in klas 1 t/m 3 in het kader van hun klassieke opleiding naar Xanten, Trier en Londen.
Omdat in 4 havo een groot aantal leerlingen uit 4 vmbo-t Leerlingen instroomt, gaan deze klassen in het begin van het schooljaar op excursie. In klas 5 vwo maken leerlingen een cultuurreis naar een Europese stad.

In het kader van projecten en vaklessen zijn er eendaagse excursies. Dat kan een bezoek aan Den Haag zijn (Tweede kamer), Amsterdam (Rijksmuseum) of Delft.

Excursie 4 havo

De specifieke doelen van de reis van 4 havo zijn groepsvorming en leren samenwerken. Ook leren de leerlingen verantwoordelijkheid nemen: vaardigheden die in de bovenbouw van het ECL en als voorbereiding op het HBO zeer belangrijk zijn.

De zesdaagse reis gaat naar Frankrijk, in de buurt van Bordeaux, waar we kamperen in van tevoren opgezette tenten en onder begeleiding van een kok zelf koken. Het element sport vullen we in met avontuurlijke sportelementen: surfen, volleybal, strandspelen en evenwichtsoefeningen. De gekozen locatie is tevens een prima uitvalsbasis voor culturele uitstapjes naar Bordeaux en Soulac-sur-Mer. De laatstgenoemde stad is de opstapplaats van Engelse pelgrims, die hier hun reis beginnen naar Santiago de Compostella. Het begrip pelgrimsreis is dan ook het thema van deze introductie.